LORAL

PROJEKTIRANJE IN IZVEDBA

+386 41 298 379

info@loral.si

Wellness

Wellness namenjen širšemu krogu ljudi mora ponuditi ljudem širok program aktivnosti. Tako lahko zraven različnih izvedb savn in kopeli v javnem wellnessu najdemo tudi:

- masažne bazen in whirlpoole,

- ohlajevalne bazene - kneipp bazeni,

- čebre z mrzlo vodo,

- kneipp steze,

- ogrevalne bazenčke za noge,

- ledomate,

- doživljajske tuše,

- ogrevane klopi in ležišča,

- ...

 

Nekatera dejstva, ki jih je potrebno upoštevati pri planiranju wellnessa:

- kapaciteta wellnessa se določa glede na to, koliko je na razpolago počivališč v wellnessu,

- na razpolago mora biti vsaj toliko omaric za garderobo, kolikor je na razpolago počivališč,

- vedno mora biti prisoten savna mojster, kateri skrbi za programe v savnah in kopelih.

Savna mojster je strokovno usposobljena oseba s področja fizikalnih in bioloških vplivov savnanja na človeško telo, kakor tudi s področja prve pomoči.

Loral - javni wellness

OHLAJEVALNI BAZEN IN LEDENO JEZERO

Ohlajevalni bazeni se uporabljajo po savnanju. Obstajajo različnih oblik in velikostih. Izvedeni so lahko kot prostostoječe banje ali pa so vgrajeni v tla. V ohlajevalne bazene vedno priteka sveža mrzla voda, tako da je temperatura vode med 12-15°C.

V finski kulturi je smisel ohlajevanja skok v zamrzljeno jezero, kjer se moramo v celoti potopi v vodo, tudi z glavo. Zanimiva izkušnja, katero je potrebno vsaj enkrat izkusite, da lahko rečete da ste se savnali.

Loral - javni wellness

KNEIPP STEZE IN BAZENČKI

Kneipp steze in bazenčki služijo za izboljšanje prekrvavitve v stopalih. Vedno se izmenjujejo mrzli in topli bazenčki. Osvetlitev steze ali bazenčkov pripomore k še večjemu psihološkemu efektu. Ponavadi je mrzli del osvetljen z modro svetlobo, medtem ko je topli del osvetljen z rdečo svetlobo.

Temperature vode so sledeče:

- mrzli del 10-15°C,

- topli del 38-40°C.

Loral - javni wellness

ČEBER Z MRZLO VODO

Je zelo pogosto uporabljena metoda ohlajevanja po izhodu iz savne. V čebru je 30 litrov hladne vode, katero si polijemo po telesu. S tem doživi telo temperaturni šok, skoraj tako kot da bi skočili v ledeno jezero. In to je smisel savnanja. Prehodi iz toplega v mrzlo območje.

Loral - javni wellness

LEDOMAT

En izmed načinov ohlajevanja po savnanju je tudi hlajenje z ledom. Tako z ledom drgnemo po našem telesu in se s tem ohlajamo.

Loral - javni wellness

DOŽIVLJAJSKI TUŠ

Doživljajski tuši so pesebni del sproščanja. V doživljajskem tušu lahko doživite tropsko nevihto s svetlobnimi efekti bliskov, ali pa doživite popolno tuširanje s stropskega tuša in stenskih razpršilnih šob. Ti tuši so opremljeni z aromaterapijami in kromoterapijami, kakor tudi toplo/mrzlim polivanjem z vodo.

Loral - javni wellness

OGREVANE KLOPI IN LEŽIŠČA

Ogrevalna ležišča in klopi so ogrete na prijetnih 38°C, kar je temperatura ki telesu najbolj odgovarja. Izvedeni so v različnih oblikah in dimenzijah. Vse klopi in ležišča imajo vgrajen nastavljiv sistem ogrevanja, ter so obloženi z mozaično oblogo. Namen ogrevanjih ležišč in klopi je počivanje in sproščanje.

finska savna, parna savna, parna kopel, kneipp, kneipp steza, kneipp bazen, ohlajevalni bazen, ledomat, wellness

© 2014-21 by Loral