LORAL

PROJEKTIRANJE IN IZVEDBA

+386 41 298 379

info@loral.si

Wellness

Poznamo različne izvedbe suhih savn. Najbolj znane so finska, zeliščna, bio, ruska savna - banja... Vsem tem savnam je značilno, da so narejene na leseni osnovi. Vse stene, strop in klopi morajo biti izdelane iz lesa kateri je primeren za intenzivne temperature in vlago. V našem podjetju uporabljamo skandinavski les, kateri vsebuje zelo malo smole in se smola ne izloča iz lesa. Je prav tako zelo odporen proti zvijanju in razpokam, kar je velikega pomeni pri izdelavi savn.

Ukvarjamo se izključno s savnami izdelanimi po naročilu, kar pomeni da se prilagodimo vašim željam in potrebam. Tako je vsaka savna unikatna, narejena glede na vašo prostorsko situacijo in se sklada z ambientom prostora.

Prva stvar katero imate na izbiro je izbira lesa. Pri lesu imate izbiro med svetlim ali temnim lesom, klasičnim izgledom letvic ali rustikalnim "old style" ščetkanim lesom, ali pa kombinacijo različnih variant. Vsekakor pa se morate odločiti ali želite moderno obliko ali tradicionalno izvedbo.

Osnovna oprema v vsaki savni je grelna peč zaščitena z leseno ograjo, termometer, hygrometer, peščena ura, škafek in zajemalka. Seveda pa je tukaj še dodatna oprema, ki zajema predvsem različne variante osvetlitve:

- klasična stenska luč z leseno zaščito,

- točkovna stropna osvetlitev,

- osvetlitev s kristalom,

- osvetlitev s solno lučko,

- kromoterapija - barvana terapija,

- ambientalna osvetlitev pod klopjo...

Od vsakega posameznika je odvisno kakšno vzdušje si želi ustaviti v savni. K izboljšanju vzdušja vam pripomorejo različna eterična olja, ki se razrečena polivajo po vročih kamnih, ter različne kreme za čiščenje in pomlajevanje kože.

V našem podjetju vam izvedeno savno od faze planiranja in projektiranja, pa vse do končnega izgleda in predaje v uporabo.

Slike nekaterih unikatnih izvedenih savn si lahko ogledate v galeriji.

Loral - suhe savne: finska, zeliščna, ruska banja, dimna savna

FINSKA SAVNA

Finska savna je najbolj poznana oblika savne. V uporabi je že tisoče let, v takšni ali drugačni obliki. Princip pa je vedno bil enak. V savni so ogreti vroči kamni, kateri služijo za vzdrževanje temperature. Po vročih kamnih se poliva voda, s čemer dosežemo kratkotrajno povečanje vlage v savni in s tem občutek povišanja temperature. Finska savna zelo pozitivno vliva na krepitev našega imunskega sistema ob pravilni uporabi. Po vsakem savnanju se je potrebno ohladit s hladnim tušem, čebrom polnim vode ali pa s skokom v kneip bazen.

Lastnosti finske savne:

- temperatura: 80-100°C

- vlažnost: 6-12%

Loral - suhe savne: finska, zeliščna, ruska banja, dimna savna

ZELIŠČNA/BIO SAVNA

Zeliščna ali bio savna je nežnejša oblika finske savne. Deluje pri nižji temperaturi, vendar pri višji vlažnosti. Konstantno povečevanje vlažnosti dosežemo s pečmi katere imajo vgrajen parni generator, kateri uparja vodo in povečuje vlago v prostoru. Večinoma imajo te savne nad pečjo lonec z vodo, v katero se dajajo eterična olja in različna zelišča (aromaterapija). Prav tako se v teh savnah lahko uporablja terapija z barvno svetlobo (kromoterapija). Tudi pri tej vrsti savnanja velja da se je potrebno po uporabi ohladit z mrzlo vodo.

Lastnosti zeliščne/bio savne:

- temperatura: 50-55°C

- vlažnost: do 50%

Loral - suhe savne: finska, zeliščna, ruska banja, dimna savna

RUSKA SAVNA - BANJA

Banja je ruska varianta savnanja, kjer so temperature nekoliko nižje kot pri finski savni, vendar je zato vlažnost večja. Ta varinata savne je najbolj podobna pravi finski savni, ki jih poznajo v skandinavskih državah. Izdelana je večinoma v rustikalnem stilu. Tipično za to savno je uporaba brezovih vejic, katere služijo čiščenju telesa. Namočene v vodi oddajajo prijeten vonj ob masaži z njimi. Pri savnanju v banji se zelo dosti poliva vode po vročem kamenju, kljub že tako veliki temperaturi.

Lastnosti ruske savne - banje:

- temperatura: 70-80°C

- vlažnost: 40-50%

Loral - suhe savne: finska, zeliščna, ruska banja, dimna savna

DIMNA SAVNA

Dimna savna je prav posebna vrsta izvedbe finske savne. Je zelo popularna v skandinavskih deželah. Priprava dimne savne za uporabo je celodnevni postopek, kateri se začne dopoldan, ko se zakuri v peči. Peč je sestavljena tako da ima od zunaj dostop za kušišče. V notranjosti savne je kurišče prekrito z veliko količino kamenja. Ker peč nima dimnika se dim enostavno kadi v savno in skozi les ven iz savne. Sam izgled kurjenja deluje kot da se je savna vžgala.

Tako se dimna savna segreje do cca 180°C in se uporablja za pečenje hrane. Ponavadi je to meso in ribe za pripravo kosila.

Ko je hrana pečena se tudi kurjenje v peči zaključi in savna se počasi začne hladit. V večernih urah je dimna savna ohlajena na cca 80-90°C in tako pripravljena za uporabo. Tako kot v ruski banji se tudi v tej savni poliva zelo dosti vode po vročem kamenju za doseganje povečanja vlage.

finska savna, dimna savna, ruska savna, ruska banja, wellness

© 2014-21 by Loral