LORAL

PROJEKTIRANJE IN IZVEDBA

+386 41 298 379

info@loral.si

Naravni-biološki plavalni bazeni

Kaj je potrebno vedeti ob odločitvi za nakup naravnega-biološkega bazen:

1. Kakšna je razlika med klasičnim naravnim bazenom in modernim naravnim bazenom?

Glavna razlika med klasičnim naravnim bazenom in modernim naravnim bazenom je v tem da ima klasični naravni bazen zraven plavalnega dela še regeneracijsko in filtracijsko cono. Moderni naravni bazen teh con ne potrebuje, ker jih nadomesti tehnologija adsorbcije. Zaradi tega moderni naravni bazen nima rastlin, medtem ko jih v klasičnem naravnem bazenu imamo.

2. Kako deluje klasični naravni bazen?

Naravni bazeni delujejo brez uporabe preparatov za vzdrževanje vode. Voda se vzdržuje na biološki način, za kar skrbijo skrbno razporejene podvodne rastline. Cirkulacija vode mora biti neprekinjena, da je zagotovljen razvoj mikroorganiznov, ki so potrebni za vzdrževanje kvalitete vode.

3. Kako deluje moderni naravni bazen?

Moderni naravni bazen je po izgledu enak konvencionalnemu bazenu, s tem da je priprava vode tukaj na biološki način. Sistem deluje tako da voda potuje skozi tehnologijo adsorbcije, kjer se iz vode izločijo škodljivi elementi. S tem je zagotovljena biološka priprava kristalno čiste vode.

4. Kako velik naj bo klasičen naravni bazen ali moderni naravni bazen?

Klasični naravni bazeni potrebujejo več prostora, saj zraven plavalnega dela potrebujemo še regeneracijski in filtracijski del. Ob razmišljanju o velikosti naravnega bazena imejte v mislih da je plavalni del približno tako velik kot regeneracujski in filtracijski del skupaj. Seveda pa je velikost bazena je odvisna od prostorske situacije, ki je na razpolago. Oblika bazena mora biti takšna da bazen ne izstopa iz krajinskega designa vašega vrta ampak sovpada z okolico.

Moderni naravni bazeni ne potrebujejo veliko prostora, saj je zraven plavalnega dela potrebno še predvidet prostor za tehniko, katera je ponavadi postavljena v strojnici pod leseno teraso.

5. Kje postaviti bazen?

Zelo dobrodošlo je če je bazen postavljen v bližini hiše in priporočljivo je da je postavljen tako da je na sončni legi.

6. Ali je lahko naravni bazen s prelivnim robom?

Naravni bazeni so lahko izvedeni tudi s prelivnim robom.

7. Kako je z razsvetljavo bazena?

Razsvetljava bazena je neobvezna oprema bazena, čeprav se v zadnjem času skoraj ne gradi več bazenov brez razsvetljave. Na izbiro imaste belo osvetlitev ali RGB osvetlitev. Pri izbiri RGB osvetlitve si lahko sami izbirate s kakšno barvo se naj bazen osveti ali pa izberete možnost prelivanja barv.

8. Katera dodatna oprema je možna?

Dodatne opreme pri bazenih je zelo veliko. Izbirate lahko med različnimi:

- vodnimi atrakcijami (masažne šobe, slapovi, gejzirji, protitočne plavalne naprave...),

- sistemi ogrevanja (toplotni izmenjevalec, toplotna črpalka...),

- sistemi prekritja bazena (solarna prekrivala, bazenske rolete, zaščitna pokrivala...),

- ...

9. Kako je z vzdrževanjem vode?

Pri naravnih bazenih je priprava vode na biološki način, tako da vam za to ni potrebno posebaj skrbet. Je pa potrebno zagotovit za mehansko čiščenje vode. To pomeni da je potrebno mehansko umazanijo posesat iz bazena. Prav tako je zelo pomembno vzdrževanje "Adsorberja". Tega je potrebno vsakih 10-20 dni očistit po določen postopku, ki vam ga predstavimo ob predaji bazena.

bazen, bazeni, gradnja bazena, naravni bazen, plavalni ribnik, biološki bazen, bio bazen

© 2014-21 by Loral